Chipknip verdwijnt vanaf 1 januari 2015

Per 1 januari 2015 is de Chipknip niet meer te gebruiken. Verschillende banken raden ondernemers aan om voor 1 oktober 2014 alternatieve betaalmethoden te accepteren. Consumenten wordt aangeraden om op tijd hun Chipknipsaldo terug te storten op hun bankrekening.

Currence, eigenaar van de Chipknip, besloot vorig jaar de stekker uit de Chipknip te trekken. Sinds april vorig jaar is de Chipknip alleen nog maar te gebruiken in kantines, parkeer- en snoepautomaten. De afgelopen jaren ging het bergafwaarts met de Chipknip. Waren er in 2010 nog 178 miljoen transacties, in 2013 daalde het aantal naar 121 miljoen chipknipbetalingen.

Saldo terugstorten

Daarom roept Currence consumenten op hun Chipknipsaldo zo snel mogelijk op nul te zetten. Dat afwaarderen kan in 2014 nog eenvoudig bij ieder oplaadpunt, het geld wordt teruggestort op de bankrekening van de paseigenaar. Wil de consument na 1 januari 2015 zijn geld teruggestort krijgen, dan moet hij eerst contact opnemen met de bank. De Chipknip werkt na die datum niet meer.

De ondergang van de Chipknip heeft onder andere te maken met het feit dat pinnen makkelijker, sneller en veiliger is geworden. Steeds vaker worden kleine bedragen gepind. Het loont daarom niet meer de Chipknip in leven te houden.

NFC als alternatief

Een alternatief voor de Chipknip is het contactloos betalen, ook wel bekend als NFC. NFC is de afkorting van Near Field Communication. De technologie zorgt ervoor dat apparaten met elkaar contact kunnen maken, zonder dat ze elkaar aanraken. NFC-chips zitten verwerkt in mobiele telefoons, pinpassen (ABN AMRO en ING) en pinautomaten. Hiermee behoudt u het voordeel van snelle (kleine) betalingen zonder Pincode. Bent u benieuwd welke pinautomaten NFC Technologie bevatten? PinDirect verkoopt verschillende automaten die geschikt zijn voor het contactloos betalen.

 

106