Geschiedenis van het Pinnen

Wat is precies de geschiedenis van het PINnen?

Begin jaren 80 is in Nederland het pinnen mogelijk gemaakt. Het product PIN is eigendom van Currence en wordt gebruikt voor elektronische betalingen. Currence is een organisatie die in 2005 is opgericht door van acht Nederlandse banken (Rabobank,ING, ABN Amro, Fortis, SNS Bank, Friesland Bank, Van Lanschot Bankiers en BNG).

Wie was de eerste ontwikkelaar voor het PINnen?

De eerste ontwikkelaar van PIN automaten was Getronics nu beter betekend onder de naam Ingenico. Ingenico automaten worden in Nederland geïmporteerd door Payzone. In Nederland zijn vijf verschillende importeurs van PIN automaten. CCV, Payzone, Banksys, ICP en Sepay. Naast deze importeurs zijn er verschillende partijen die gecertificeerd zijn door Currence om PIN automaten te verkopen of te verhuren.

Vandaag de dag wordt er steeds meer waarde aan pinnen toe gekend. Pinnen wordt gestimuleerd door de overheid vanwege de veiligheid. Bekende campagnes zijn klein bedrag pinnen mag en pin win. De verwachting is dat het cashgeld in 2014 helemaal gaat verdwijnen.

Het Nieuwe Pinnen via de EMV Chip

In 2011 is begonnen met het nieuwe Pinnen. Vanaf toen werd de Pinpas niet meer door de Pinautomaat heen ‘geswiped’ maar werd de Pinpas in de Pinautomaat gestopt. De oude magneetstrip verdween en hiervoor in de plaats kwam de EMV-Chip. Dit zorgde voor een hogere veiligheid doordat het frauderen met Pinbetalingen een stuk moeilijker werd gemaakt.

 

No Responses

Write a response